top of page

İyi Ekip Sorgular

X kuşağı yöneticileri için yönettiği takımın yapısı ve onları yönlendireceği davranış biçim(ler)i başarı için kritik bir yapı taşıdır.

Özellikle büyük organizasyonlarda alınan her karar sadece mantık çerçevesinden bakılarak kabul edilebilecek basitlikte olmayabilir, etkileri ekip üzerinde beklenmedik sonuçlara yol açabilir, yönetici bu kararların ekibinin de desteği ile sonuca ulaşmasında asli sorumluluğa sahiptir.

Günümüzde, sadece hiyerarşiye dayanarak bunlar yapıla(!) şeklinde bir buyrukla işlerin talep edilmesi eskilerden kalma yavan bir alışkanlıktır, eğer karşınızda korkunuzdan veya beceriksizliğinizden dolayı oluşmuş vasat bir takım yoksa her talebiniz birden fazla soru ile karşılanacaktır.

Yöneticinin başarısını büyük ölçüde ekibinin başarısı belirler, bir ekip ise ancak doğru şekilde organize edilip doğru hedefe yönlendirilirse başarı için şansa sahip olacaktır.

İyi bir yönetici ekibine karşı şeffaf olmalıdır

Yukarda değinmeye çalıştığım makul takım olgusundaki çatırtılar yöneticiye karşı oluşan güvensizlikle başlar. Peki bir ekip yöneticisine niye güvenmez?

Bu sorunun onlarca cevabı olabilir ama bu makale için önemli olan bir madde; yöneticilerinin kendileri ile aynı hedefe koşmadığını düşünmeleri ve büyük resim hakkında kafalarında oluşan soru işaretleridir.

Silinmeyen her soru işareti bir çoğalmaya gebedir, bunu çözecek mekanizmayı ekibin davranış rutinine sokması gereken ve cevaplarıyla buğuyu çözmesi gereken kişi elbette ekibin yöneticisidir.

Nasıl bir bebek tekrarlayarak öğrenme sürecini pekiştiriyorsa bir ekip te her tekrarda yaşadıklarını sindirir ve sonraki adımlar için kendini konumlar, işte bu noktada sizin onlara sağlayacağınız güven ve tatmin edici cevaplar sonrası için doğru bir adımdır.

İyi bir yönetici neyi, ne zaman, ne detayda açıklayacağını bilir

Bir yönetici olarak tabi ki her şeyin ekiple paylaşılması, özellikle belirsizliklerin ekibe taşınması sizden beklenen bir şey değildir.

Düzenli ekip toplantıları, gidişatla ilgili ekip dışındaki gelişmelerden haberdar olmaları için mutlaka rutininizde olması gereken bir iletişim metodu olmalıdır.

Günlük iletişim içinde de talepleriniz arasında sizin için de mantıklı olmayanlar varsa, bütün açıklığı ile paylaşmalısınız, bunu yapmak talebin arkasındaki -belki de onların bilmemesi gereken- bütün gerçeği söylemenizi de gerektirmez, aksine bu ön kabulunuz olası direnci ve motivasyon düşüşünün önüne geçecektir.

Ekibinizin size rahatça her şeyi soracağını bilmesi bile ortamı sakinleştirecek, sizin bilginiz dışında bazı ufak sorunların büyümesini engelleyecek ve tabi ki sizi de ekibin içine daha fazla çekecektir.

Sorulardan korkmadan, samimi bir üslup içinde sağlanan yönetim modeli, modern çağın ve özellikle Y-kuşağının ihtiyacı olan bir yönetim şeklidir. En azından “ekip” kelimesinin sözlük anlamını sağlamak için bile dikkat etmeye değer.

Comments


bottom of page