Her çalışan için geçerli riskleri yönetici bakış açısı ile değerlendirmek ve takım uyumu, hedefler, dengeler gibi hassas konular ile ilgili bir kaç noktaya değinmek isterim.
Bir yönetici olarak kendi becerileriniz dışında, ekibinizin ortaya koyduğu efor ve çıktılar başarınız için oldukça belirleyicidir. Onları korumak, motive etmek, yönlendirmek, karşılaştıkları sorunları çözerek işlerinde ilerlemelerini sağlamak ekibinizin başarısı ve dolaylı olarak başarınız için zaten yapmanız gerekenler.
Yönetici olmak sorumluluk altına girmektir, ekibinizin yapamadıkları, yanlışları aslında sizin eksi hanenize ufak ufak yazılır.
Dengeleri korumak, pireyi deve yapmamak, büyüyebilecek krizleri erkenden farketmek ve gerekli adımları atmak sizin yöneticilik becerilerinize göre halletmeniz gereken rutinlerden sadece bir kaçı…
Yöneticinin gündemi asla sadece iş olamaz, ilişki yönetimine ve takımınızın dışarıya verdiği intibaya da en az iş kadar zaman ayırmanız gerekir
Üstteki kabullere göre aşağıdaki 3 tarz çalışan davranışı mutlaka düzeltmeniz veya sonuca bağlamanız gereken durumlardır;
1.Uzun süreli motivasyonsuzluk Hepimiz insanız ve ekibinizdeki kişilerin de her daim makine gibi aynı performansı sergilemesini beklemeniz insafsızca olacaktır, fakat çalkantılı geçebilecek zamanların dışında çalışanlarınız için ortalama bir motivasyon beklentisinde olmanız da yönetici olarak hakkınızdır.
Motivasyonsuzluk yürütülen işlerin kalitesini, çalışanın katma değerini düşürecek en temel etkenlerden biridir, bu çıktılar da makalenin başlangıç kısmında yazdığım gibi sizin eksi haneniz için birer kalem olabilir. Sorunun düzelmesi için atacağınız adımların da karşılıksız kalması durumunda vermeniz gereken karar profesyonel bakış açısı ile bir yol ayrımını tercih etmek olmalıdır.
2.Aynı hedefe koşmamak Her departmanın/takımın/ekibin bir hedefi olmalıdır ve yönetici olarak bu hedefi belirlemek, onlara doğru şekilde aktarmak ve organizasyonu bu hedefe varmanızı sağlayacak şekilde düzenlemek sizin görevinizdir.
Farklı fikirlerin konuşulduğu, herkesin tek bir bakış açısını benimsemediği ve bilgi paylaşımının esas olduğu yapılar sizi hedefinize daha kolay taşıyacaktır.
Fakat gerek kariyer beklentisi gerekse sizin koyduğunuz ekip hedefleri herkes için kabul edilebilir olmayabilir ve bu durum her şeyin başında çalışanlarınızın ben varım veya yokum şeklinde cevaplayabileceği bir soru değildir. Süreç içinde yaşınılan her sorunda ekip üyelerinin tepkileri, refleksleri ve ortaya çıkan beklentileri sizinle aynı yolda yürüyüp yürümediklerinin göstergesi olacaktır.
Bu konuda bir süre sonra ısrarcı olmak size zarar verecektir, bu çalışanınız ile daha açık iletişim yönetimi ile ortak zeminde bulunmak veya organizasyonda yapabileceğiniz değişikliklerle durumu iyileştirmek gibi yöntemlerle bir gelişme görmüyorsanız sürecin kangren olmasını engellemek için bir karar vermeniz kaçınılmaz olacaktır.
3.Sürekli eleştirel bir yaklaşım sergilemesi Yöneticilik tarzınıza göre eleştiriler sizin için birer yol gösterici olabilir ki modern çağda buna açık olmanızın çok büyük gereklilik olduğunu düşünüyorum.
Buradaki bakış açınız ekip üyelerine de fikir yürütme, eleştirme hakkı sağlayacak ve bazı fikirlerinizi değiştirmek durumda kalacaksınız.
Ama her şeyin fazlası gibi eleştirel yaklaşımın fazlası da ekip uyumu için iyi değildir. Özelikle bu eleştirilerin ekip dışındaki paydaşlarla paylaşılması sizi zora sokacak durumların yaşanmasına sebebiyet verecek gelişmelerin tohumlarını atabilir.
Gerekli uyarıların ve konuşmaların yapılmasına rağmen eleştiri dozu sizi zora sokacak seviyede devam ediyorsa ilgili kişi ile çalışma düşüncenizi bir kere daha gözden geçirmeli ve orta vadede sizi, ekibinizi, ortam uyumunu riske atabilecek bu durumu sonlandırmak için bir ayrılık konuşması yapmanızı gerektirebilir.
Bonus: Çalışanınızı terfi ettirmeden aynı pozisyonda uzun süre çalıştırmak Bu maddede çalışanınız diğer maddelere göre daha edilgen görülebilir fakat genelde üstteki sıkıntıların ortaya çıkması için gerekli bütün katalizörler burada gizlenirler. Planlı ve organizasyonel yapıya önem veren bir yönetici iseniz zaten dikkat etmeniz gereken bir nokta da burası olmalıdır.
Çalışan Açısından….
Her son bir başlangıçtır !!!
Oldukça klişe ve içi boşalmış bir cümle gibi gelse de kariyer dediğimiz uzun yolda size katkı sağlamayacak bir görevde yaşayacağınız zaman kaybı önünüzdeki yıllar için ciddi sıkıntılar doğurabilir.
Değer verdiğim bir yöneticimden öğrendiğim gibi; “Eğer yürüttüğünüz pozisyonun size katkı sağlamadığını düşünüyorsanız, hiç vakit kaybetmeden hemen yeni iş aramaya başlayın, bu süreçte size her türlü desteği sağlayacağımızdan emin olun.”
Bir kişinin düzenini değiştirecek bu kararı alırken, altında yer alan sorun ne olursa olsun duygusal semptomları da göz ardı etmemeniz hem kariyeriniz açısından hem de insani olarak yanlış bir karar vermenize engel olacaktır.
Comments